Projects

Morris School Autobody & Welding Shop Addition

The Morris School Autobody and Welding Shop Addition is a certified LEED© Silver project that consolidates the existing Morris School Autobody Shop and the Red River Technical Vocational Area St. Jean Welding Shop into a new, state of the art vocational training facility in Morris, Manitoba.


The project includes workshop area and classrooms, with mechanical and storage space. The Public Schools Finance Board, together with the Red River Valley School Division (RRVSD), participated in an integrated design process (IDP) throughout the project, identifying needs and functional requirements to the entire design team. The design team used this information to determine use of space, systems, and materials, and in identifying efficiencies. At the outset of the project, extensive programming exercises and client consulting was undertaken to accommodate the unique industrial applications required by both of the two distinct vocational programs that now function seamlessly under one roof. The resulting facility includes fourteen welding stalls, an auto body shop with five vehicles bays, and integrated self-contained down draft paint booth.

The addition provides a safe new learning and workspace for students enrolled in the Red River Technical Vocational Area program for both welding and autobody programs. Key features of the project are the Solarwall on the south elevation of the building, which pre-heats incoming fresh air, thereby saving operational energy and reducing the long-term operating costs of the building. High efficiency boilers are used in tandem with the Solarwall to reduce the addition’s energy consumption significantly — great for both the client and the environment. The west facade of the addition is carefully oriented in order to take full advantage of natural light, with tall glazed overhead doors, maximizing the benefits of natural daylighting for both energy savings and quality of space. This also provides soft, natural light at a high level, which is complimented with high-efficiency task lighting for an optimal vocational learning environment. The exterior storage compound provides much needed storage for the autobody and welding shop, including large student projects, large material storage, and metal recycling. This is protected by a cantilevered roof on the north side of the building, where the addition joins the existing Morris School building.