Projects

École R.H.G. Bonnycastle School Classroom & Child Care Addition

The eight classroom and child care addition and renovation to École R.H.G Bonnycastle School was designed to accommodate a growing local student population, as well as a great need for additional child care spaces. The child care area of the building, located on the main floor of the new addition, was designed using the Reggio Emilia Approach, a method that promotes exploration and discovery of the environment through diverse textures and an interplay between indoor and outdoor spaces, and will accommodate 74 new spaces.


An outdoor child care play area, designed by Scatliff + Miller + Murray, sits within a micro-climate in the sheltered, south-facing outdoor space created by the tie-in of the new addition and the existing school building. The new classrooms on the second floor will accommodate up to 200 students, and were planned around a single corridor to maximize the amount of natural daylight brought into the rooms. The corridor between the classrooms is a light-filled space with large, wood-wrapped windows seats allowing children to overlook the outdoor childcare play area below. The renovation of the existing building’s administration area was designed to create a safer and more welcoming front entry for the school though landscaping, an accessible sloped walkway to the entry, an elevator accessing all levels of the building, and a bright and open reception space. The project uses natural materials and textures, pops of colour, and a variety of scales of spaces to engage the children in understanding and exploring their environment.

The École R.H.G Bonnycastle School, Eight Classroom & Child Care Addition and Renovation was modeled in accordance with ASHRAE 90.1-1999 where a 45% reduction in design energy cost (comparable to 51% for MNECB) is anticipated. Other sustainability features include:
- A Variable Refrigerant Flow (VRF) system, heat recovery ventilation and demand control ventilation.
- Daylight and views to all students.
- The project was detailed to a high standard to withstand environmental influences and durable building materials are incorporated such as brick and tyndall stone.
- Particular attention is given to indoor air quality to enhance occupant well-being.
- The outdoor play space will be used as tool to teach children about the environment.